Bartholin Kisti Nedir? Bartholin Apsesi Nedir?
Bartholin Kisti Nedir? Bartholin Apsesi Nedir?
Bartholin kisti, genelde 20-35 yaş aralığında ve cinsel aktif dönemde vajina girişinde iç dudaklarda bulunan Bartholin bezinin şişmesi ile meydana gelebilir. Bu durum en önemli nedeni ise bulaşmış olan enfeksiyonlardır.
Bartholin kisti Bartholin bezlerinde meydana gelen kanal tıkanıklığı sonucunda salgının dışarıya atılamamasıdır. Bu yüzden salgılar dışarıya atılamadığı için burada birikerek kiste dönüşür. Bartholin kist içeriğinin bakteri ile teması ile şiddetli ağrı oluşturan Bartholin apsesine dönüşebilir.
Vajinanın her iki yanında sağ ve sol tarafında kese şeklinde görünümü olan Bartholin bezlerinde meydana gelen bir iltihaplanma sonucunda bezlerde apse gelişir. Otururken, cinsel ilişki esnasında yada yürürken dahi hissedilen Bartholin kistleri, şiddetli ağrılara sebep olabilir.
Bartholin kisti ameliyatı hakkında bizlere 7/24 ulaşıp bilgi alabilirsiniz.
Bartholin Bezi Nedir, Nerede Bulunur?
Genital bölgemizde cilt altında bulunan iki küçük organ olarak bilinen Bartholin bezleri, vajinayı ve idrar yolunu çevreler. Cinsel ilişki sırasında vajinaya ıslaklık ve kayganlık sağlayan Bartholin bezleri görülmez ve hissedilmezler.
Bartholin Kistinin Belirtileri Nelerdir?
Halsizlik, ateş ve vajina dudaklarında şişme ile kendini belli eden Bartholin kisti eğer ki küçük ise belirti vermeyebilir.
Vajina dudaklarının birinde yada ikisine de şişme
Vajina çevresindeki kızarıklıklar ve ödemler
Kistin olduğu yerlerde şiddetli ağrı
Halsizlik
Kistten iltihap akması
Cinsel ilişki sırasında ağrı ve kızarıklık
Oturmakta ve hareket etmede güçlük
Sıcaklık hissi gibi belirtilerin çoğu kistleşmiş Bartholin bezlerine aittir.
Bartholin Kisti Nasıl Teşhis Edilir?
Bartholin apsesinin tanısı fiziki muayene ile kolayca saptanabilir.
Bartholin Kisti Neden Olur?
Bartholin kistinin oluşmasındaki temel sebep; Bartholin bezlerinin tıkanmasıdır. Bu nedenle, bartholin bezlerinin tıkanmasına sebep olabilecek nedenlere ise aşağıdaki gibidir;
Vajina iltihabı
Vajina ameliyatı
Vajinada kalan hasarlar
Kanserler
Bel soğukluğu gibi hastalıklar
Bartholin Kisti Nasıl Tedavi Edilir?
Ağrıdan yürüyememe ya da oturamamaya sebep olabilen Bartholin kisti, belirti vermeye başladığı andan itibaren kadın hastalıkları uzmanına gitmenizde fayda var. Zira, ilerlemiş Bartholin kistleri ne yazık ki ameliyatla alınabilir. Bu nedenle, Bartholin kistinin semptomlarını taşıdığınıza inanıyorsanız, kadın doğum doktorunuza hemen başvurun.
Erken antibiotik tedavisi ile Bartholin apsesinde gerileme gözlenmektedir.
Bartholin kistinin tanısını koyan doktorunuz, ağrılarınız için ağrı kesici kullanımı önerecektir. Enfeksiyon durumu söz konusu olduğunda ise antibiyotik tedavisine başlayan doktorunuz, apsenin boşaltılması için ameliyat önerebilir.
Bezin salgıladığı mukusun dışarı akmasını sağlamak amacıyla cep yapma esasına dayalı olan ameliyat seçeneğine ek olarak karbondioksit laser tedavisini de tercih edebilirsiniz. Ayrıca, gümüş nitrat tedavisi de Bartholin kistinin yok edilmesi hususunda önemli bir rol oynamaktadır.
Bartholin Kisti Tedavisi Nasıl Yapılır?
Kadınlarda görülen bartholin kisti eğer hafif ise kendiliğinden geçebilen bir durum olabilir. Bazı zamanlarda patlar ve kaybolur. Fakat patlamakta olan kistin yeniden kendini göstermesi oldukça mümkündür. Bu yüzden daha doğru ve sağlıklı sonuçlar alabilmek için uzman hekimlerimizden yardım alabilirsiniz.
Tekrarlayan Bartholin kisti ve apsesinin tedavisinde en kalıcı yöntem Bartholin kistinin ameliyat ile çıkarmaları olacaktır. Fakat yapılacak olan bartholin kisti ameliyatı için ilk olarak kistin belli bir boyuta ulaşmış olması gerekir. Yani kist olgunlaşmadığı sürece çıkarılması mümkün değildir.
Çünkü küçük kistin oluşması durumunda kendisine ulaşmak mümkün olmayabilir ya da tamamı alınamayabilir. Buna uzman hekimlerimizin yapmış oldukları muayene sonucunda elde ettikleri bilgilerden yola çıkarak, karar verirler.
Bartholin Kistinden Nasıl Korunulur?
Bartholin kistinden korunmak için dikkat etmeniz gereken bazı hususlar vardır. Eğer ki, bu hususlara dikkat ederseniz Bartholin kisti oluşması olasılığı yok denecek kadar az olacaktır.
Temizliğe dikkat etmek, birçok hastalığın engellenmesi hususunda önemlidir. Tuvaletinizi yaptıktan sonra taharet yönünüz önden arkaya doğru olmalıdır.
Siz de yada partnerinizde, “cinsel hastalık” riski varsa, prezervatifsiz birliktelik yaşamamaya özen gösterin.
Tekrarlayan vajinit şikayetiniz varsa” bartholin kisti” ile karşılaşmamak adına erken dönemde doktora başvurun.
Kliniğimizden Hemen Şimdi Fiyat Bilgisi Alabilirsiniz.
Bartholin Kisti ve Apsesi Arasında Ne Fark Var?
Bartholin apsesi kistin enfekte olmuş halidir. Ortaya çıkan bartholin kist çeşitli sebeplerden kaynaklıdır. Fakat ortaya çıkış nedenleri arasında en önemlisi enfeksiyondur. Enfeksiyonlar sonucunda genital bölgede görülen bazı durumlar vardır.
Bartholin apsesi oldukça ağrılı ve kendini belli edebilen hassasiyet, ağrı, şişkinlik, vajinanın dış dudaklarındaki şişkinlik ve bezeler, yürümekte zorluk çekme gibi durumlar olabilir. Bazen kist bazen ise apsenin oluşması mümkündür.
Apse ile kistin oluşmasında hemen hemen aynı şeylerdir. Yani Bartholin bezinde ve kanallarında biriken sıvı sonucudur. Burada oluşan bartholin kist içinde sıvı vardır fakat enfeksiyon yoktur.
Bartholin apsesinde ise sıvının içinde oluşan enfeksiyondur. Böylelikle durum iki farklı şekilde ele alınmış olur. Elde edilen verilerde apsenin kiste göre daha fazla belirti verdiğini görebilmek mümkündür.
Bartholin Kisti Kendiliğinden Geçer mi?
Bartholin kistinin kendiliğinden geçtiği durumlar vardır. Kadınlarda sıklıkla görülen bartholin kisti medikal tedavi ve masajla bazı zamanlarda kendiliğinden geçebiliyor. Bu yüzden bu konuda kistin kendiliğinden geçtiği durumların olduğunu söylemek mümkündür. Kist oluşumu enfeksiyon nedeni ile ortaya çıkar. Sonrasında ise enfeksiyon büyür ve kiste dönüşmüş olur.
Bartholin Kisti Tekrarlar mı?
Kistler hangi bölgede çıkarsa çıksın, kendiliğinden geçtiği durumları vardır. Kendiliğinden geçmiş olan kistler sonrasında kendini tekrarlayabilir. Bu da döngü değiştirdiği anlamına da gelir. Bu gibi durumlarda eğer kist hastayı rahatsız etmiyorsa ve boyutunda büyüme meydana gelmiyorsa sadece takip edilmesi gerekir.
Bartholin kistinin tedavi yöntemleri nelerdir?
Bartholin Kisti tedavisinde hastalığın başlangıç aşamasında antibiotik tedavisi bulguların artmasını engellemektedir. Medikal tedavide rahatlama olmakla birlikte sık tekrarlama olasılığı bulunmaktadır.
Bartholin kistinin cerrahi tedavisinde kistin drene edilmesi ve Gümüş Nitrat uygulanması hızlı iyileşme sağlar. Nadiren tekrarlayabilir.
Bartholin kistinin tamamen alınması kalıcı tedavi için esastır. Ameliyat öncesi antibiotik kullanılması ile dokuda enfeksiyon azaltılarak ameliyat planlaması yapılmalıdır. Kistin tamamen alınması her hangi bir cinsel fonksiyon bozukluğuna sepeb olmamaktadır.
Bartholin Kisti Ameliyatı Fiyatları
Bartholin kisti ameliyatı fiyatları seçilen cerrahi tekniğe göre değişmektedir. İstanbul’da Bartholin kisti tedavi fiyatları ortalama 2000 TL’den başlamaktadır.
Bartholin kisti ameliyatı fiyatları için elde edilen verilerden sonra uzman hekimlerimiz tarafından muayeneniz sonrası doğru tedavi seçeneği ile fiyat bilgilendirmesi yapılması daha uygundur. Yapılan görüşme sonucunda bartholin kisti ile ilgili aklınızdaki soru işaretlerine cevap bulabilirsiniz.